Meseszép... táncest

Vastapssal zárult a Meseszép... táncest szeptember 19-én a teljesen megtelt Kodály Központban.

A Pécsi Tudományegyetem hasonló című kampányának részeként a PTE Táncegyüttes kápráztatta el az egyetemi polgárokat egy olyan egész estét előadással, melyben a közismert mesék modern feldolgozásban kerültek bemutatásra. A résztvevő gyerekek érdeklődve figyelték a színpadon megjelenített mesevilágot és egy-egy ismertebb zenét szüleikkel együtt énekeltek. 

A darab alapjául szolgáló mesét egy PTE-s hallgató írta: a Benksz család elfoglalt családfője és -anyája olyannyira nem tud időt szentelni gyermekeinek, hogy azok a mesék világába szöknek. A kerettörténetet maga Bódis József, a PTE rektora mondta el a színpadon.

A Meseszép... táncest története:
Előadásunkban valóság és mese olvad eggyé, mikor Mitillát és Tiltilit, az elfoglalt Benksz szülők gyermekeit megsajnálja Odettina, a jó tündér, és bevezeti őket a mesék csodálatos birodalmába. Ő már tudja, nagyon vigyázni kell, mert bármelyik ártatlan gyermek könnyen gonosszá válhat, ha mindenki által eltaszítva magára marad, mint Odilina, a boszorkány. A szülők felfedezik a varázst, így ők is beléphetnek a mesekönyvbe, hogy gyermekeik keresésére induljanak. A mesék során a gyerekek izgalmas kalandokat élnek át, szüleik pedig felismerik, mennyire értékes a szeretetteljes, közösen eltöltött idő. És minden jó, ha a vége jó… Vagy mégsem?

Meséinkben néhol az eredetitől kissé eltérően szőjük a történetet, másutt új figurákkal találkozunk, vagy éppen két mese szereplőinek sorsa fűződik össze. A zeneirodalom legszélesebb palettáját hívtuk segítségül, hogy minden részhez a legjobban illő vagy éppen egy kicsit meghökkentő muzsikát társíthassuk. A táncművészet klasszikus, népi és modern ágait egyaránt használtuk, hogy megmutassuk e művészeti ág sokszínűségét és a történeteket leghűbben kifejezni képes formáit. Mindezzel célunk az volt, hogy egy igazi családi táncestet állítsunk színpadra, mely gyermekeknek, tinédzsereknek, fiatal és idősebb felnőtteknek egyaránt kellemes szórakozást nyújt. Mindez a jelmezek és a díszlet segítségével egy varázslatos, látványokban és érzésekben gazdag, színpompás előadássá áll össze, reményeink szerint minden kedves néző legnagyobb örömére.

Médiamegjelenések:

http://www.univpecs.pte.hu/hirek/893

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/egyetem/meseszep-tancestet-rendez-a-pte-a-kodaly-kozpontban

További fotók:

http://tancegyuttes.pte.hu/node/199

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.204893899692273.1073741836.181854278662902&type=3

Videók:

http://tancegyuttes.pte.hu/youtubevideok

Kampányról:

http://tancegyuttes.pte.hu/meseszepkampany