Kampány

A Pécsi Tudományegyetem a 2013/2014-es tanévben Meseszép… címmel jótékonysági rendezvénysorozatot indított.

Ennek egyik részeként több ezer óvodás és alsó tagozatos általános iskoláskorú gyermek, valamint szüleik számára szeretnénk közvetíteni azt az üzenetet, hogy milyen fontos a családban közösen eltöltött értékes idő, melynek hatásaként a gyermekek érzelemvilága, kreatív látásmódja jelentősen fejlődhet. Ennek egyik eszköze lehet a mindennapi mesélés.

A Médiaunió Alapítvány által 2011/2012-ben folytatott „Mesélj mindennap!”elnevezésű kampány nagy hatást gyakorolt a közvéleményre. Több ezer szülő ismerte fel a gyermekeikkel eltöltött idő értékét, és mélyedtek el a mesék varázslatos világában. Úgy gondoljuk azonban, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek fontosságát, és a társadalom figyelmét újra és újra hasznos lehet felhívni rá. Ezen elgondolás mentén a Pécsi Tudományegyetem szerette volna ezt a kampányt feléleszteni, elsősorban lokális szinten, a kuratórium támogatását élvezve.

A PTE Táncegyüttes Meseszép… című két felvonásos táncestje, mely a projekt gerincét képezi, e téma aktualizálását tűzte ki célul. A darab a mesék varázslatos világába enged betekintést, néhol új értelmezéssel, modern felfogásban, kiemelve egy-egy mese ismert vagy kevésbé ismert részletét, mindezt egy megható alaptörténetre felfűzve. A nézők látványos jelmezekben, fülbemászó dallamok kíséretében, egy színpompás előadás során találkozhatnak az ismert mesefigurákkal. A szereplők egyetemünk olyan hallgatói és dolgozói, akik mindannyian az előadó művészet valamelyik ágának képviselői is egyben.

A kampány üzenetét jótékonysági akciósorozat keretén belül iskolákban, óvodákban a táncest egyes jeleneteinek bemutatásával, valamint egy PTE-hez kötődő közismert személyiség közreműködésével az adott mese felolvasásával népszerűsítettük. Az eseményeket egy rövid mesekoreográfia betanítása zárta, mely táncot 2014 tavaszán a rendezvénysorozat záró eseményén valamennyi általunk meglátogatott intézmény diákja közösen adott elő.

 

A kampány 8 hónapon keresztül folyt, 2013. szeptember 5. és 2014. április 29. között. Ez idő alatt

2 teltházas előadást mutattunk be

5 védnök támogatta munkánkat

17 közismert, a PTE-hez kötődő mesélő varázsolta el a gyerekeket

18 mesét vittünk el az iskolákba, óvodákba

20 varázsige segítségével tettek csodát a Jótündérrel a gyerekek

24 PTE Táncegyüttes tag táncolt, játszott az előadásokon

30 kampányállomás vált a mesék birodalmává

39 együttműködő partner állt a nemes cél mellé

40 mesejelenetet tett a tánc, a színjáték és a zene maradandó élménnyé

45 mesekönyv-gyűjtő ponton teltek csordultig a ládikák

49 szereplő tett varázslatot a helyszíneken

50-nél is több médium tüntette ki figyelmével az eseményeket

100-féle színpompás jelmez ejetette ámulatba a nézőket

150-nél is több médiamegjelenés segítette, hogy ország-világ részese lehessen a csodának

200 vidám mesefigura repítette el a nézőket a meseszép világba

2500 gyermek, szülő, pedagógus járta a mesetáncot

3500 mesekönyv gyűlt össze, amik új kis gazdáiknak nyújtanak majd meseszép pillanatokat

7000 néző szívébe költözött sok-sok Meseszép... élmény 

 

Egyetemünk magáénak vallja A gyermek jogairól szóló egyezményben megfogalmazott gondolatokat, mint például: „A gyermek személyiségének harmonikus kibontakozásához szükséges, hogy családi környezetben, boldog, szeretetteljes és megértő légkörben nőjön fel. A szülőknek közös a felelősségük a gyermek neveléséért és fejlődésének biztosításáért.” Ezt szerettük volna a saját lehetőségeink szerint közvetíteni kampányunk segítségével.

 

CSAK EGY KÖNYV, MERT A MESE SZÉP…

A 2013 szeptemberétől 2014 áprilisáig tartó rendezvénysorozat ideje alatt mesekönyv-gyűjtő akciót is hirdettünk. Új vagy akár régi, jó állapotú könyveket is örömmel fogadtunk. Célunk az volt, hogy minél több gyermekhez juthasson el a mesék varázslatos világa. A 8 hónap alatt összegyűjtött mesekönyvek átadására a záró rendezvényen került sor, valamennyi résztvevő iskola és óvoda számára.

 

A kampány lezárult ugyan, de a projekt azóta is terjeszti az üzenetet.

 

További részletek: PTE RH Marketing Osztály Kampány- és Projektiroda Szuhán-Glass Beáta kampánymenedzser, szuhan-glass.beata@pte.hu; Bánkyné Perjés Beatrix projektvezető, perjes.beatrix@pte.hu

Állomások

Mesekönyv-gyűjtő pontok

Együttműködő partnereink

Mesélőink

Médiamegjelenések

Védnökeink